Az Antagonista – Horváth Éva Monika festőművész kiállítása

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Horváth Éva Monika festőművész Az Antagonista című kiállítására.

„Művészetelméleti előadások során gyakran hangsúlyozzák, hogy a művészet nem definiálható, nem adható az alkotásoknak a hétköznapi beszédhez hasonlíthatóan egy-egy értelmű jelentés. A művész azt fejezi ki, amit szavakkal nem tud kimondani – ha ki tudná mondani, kimondaná, és nem festene, nem írna zenét.

Ha beszélünk a művészetről, akkor azért tesszük, mert a beszéd kommunikációnk eszköze, és a művek láttán, hallatán, olvastán mégis megértésre törekszünk, és ráadásul szeretnénk egymást is megérteni. Nemcsak azt, hogy miért törekszünk a műalkotások befogadására, de azt is, hogy másokkal is az történik-e a műélvezet során, mint velünk. Miközben nem adható nekik értelem, a szó egy bizonyos jelentésében értelmetlenek, mégis vonzanak és kommunikációra sarkallnak.

Horváth Éva Mónika képei éppen ezt teszik: a száz képen végighaladva vonzanak, türelmetlenül várjuk a következőt, a következőt. És kommunikációkényszert szülnek. Te ezt érted? Mit érzel? Szerinted ennek van jelentése? Keressünk valamit mögötte? Létmisztikát? Sérült gyermekkort? Összetört párkapcsolatot? Filozófiai antropológiát? Különleges képzelőerőt?
[…]

Horváth Éva Mónika képei értelmezhetetlenek, és millió értelmet hordozhatnak. A képek cím nélküliek, így arra vállalkozom, hogy saját szabad asszociációimat megosszam a nézőkkel, bátorítván, hogy saját képzettársításaikkal nézzék e képeket. A történet, ha van ilyen, késekkel indul, de aztán a kések emléke elhalványul, hogy a végén ismét visszatérjen. Nem mehetünk bele a kések hosszú kultúr-, étkezés-, és krimináltörténetébe, lépjünk be a kések rettentő világába – melyekről kiderül, hogy nem is azoké. Megrettenünk, amikor mindennapjaink eszköze elénk áll és követeli figyelmünket. Kések embernagyságúvá válnak, emberi testrészekké. Lábak, kezek, testek, cipők, tojások, tojássárgáják, szőlők, dinnyék, egerek, mackók. (Hommage a Tandori?)”
(Részlet Boros János Horváth Éva Monika képeihez írt Lautréamont-típusú találkozások című írásából)

Megnyitó: 2022. augusztus 24. (szerda) 18 óra
Megtekinthető: 2022. szeptember 16-ig hétköznaponként 11-18 óráig
Támogatók: NKA, Újbuda