Reflexió pályázat

I. Mi a REFLEXIÓ, mi a pályázat célja?

A REFLEXIÓ a B32 Galéria és Kultúrtér, valamint társintézménye, a Karinthy Szalon 2023-as évre meghirdetett képző- és iparművészeti mentorprogramja és pályázata, melyre a szervezők művészeti felsőoktatásban résztvevő hallgatók jelentkezését várják.
A REFLEXIÓ mentorprogram tehetséges képző- és iparművész hallgatók számára szeretné biztosítani a professzionális művészeti környezetben való megjelenést, továbbá célja megkönnyíteni a fiatal alkotók felsőoktatáson kívüli szakmai integrációját.
A B32 Galéria és Kultúrtér és a Karinthy Szalon minden hónapban három kiállítást szervez, melyekre kiállításonként öt képző- vagy iparművész hallgató jelentkezhet. A pályázók feladata, hogy a kiállítás anyagára – akár az egész kiállítás tematikájára/koncepciójára, akár egy tetszőlegesen kiválasztott műalkotásra – reflektálva elkészítsék tetszőleges technikájú és tartalmú művüket.
A pályázat keretében elkészített és benyújtott művekből minden hónapban online kiállítás lesz látható a B32 Galéria és Karinthy Szalon felületein. A mentorprogram ideje kilenc hónapot ölel fel, ezt követően független szakmai zsűri és a B32 Galéria és a Karinthy Szalon kurátori csapata választja ki a program teljes időtartama alatt született alkotásokból a 15 legjobbat. Ezek a művek a B32 Galériában saját pop-up tárlatot kapnak. Az eredményhirdetést 2023 év végére, míg a mentorprogram nyerteseinek kiállítását 2024 februárjára ütemezik a szervezők.

II. Hogyan épül fel a mentorprogram, mik a pályázat legfontosabb részei?

  1. A pályázó kitölti a regisztrációs űrlapot (max. 150 fő). A pályázat csak a visszaigazoló e-mail megérkezésével válik érvényessé, amelyben a pályázó személyre szabott azonosítója is megérkezik.
  2. A visszaigazoló e-mailben kapott linken keresztül a pályázó megjelöli, hogy melyik hónapban és melyik kiállítótérben bemutatott kiállítás anyagára reflektálva szeretné elkészíteni alkotását (max. 5 pályázó/hónap/kiállítótér)
  3. A pályázó az általa kiválasztott helyen és hónapban (lehetőleg) személyesen megtekinti a tárlatot. 
  4. A pályázó a tárlat megnyitójától számított két héten belül elkészíti, befotózza, címmel, adatokkal (technika, méret) és leírással ellátva beküldi a VI. pontban megadott pályázati e-mail címre a műalkotását.
  5. Minden tárlat láthatóságának utolsó hetében online kiállításon jelentetjük meg a pályázó(k) műve(i)t.
  6. A pályázó a pályázat időtartamának végeztével (2023 november) eljuttatja a B32 Galéria és Kultúrtér épületébe az alkotását.
  7. A pályázat időtartamának lejárta után hattagú szakmai zsűri választja ki a művészeti szempontból 15 legjobbnak ítélt alkotást.
  8. A 15 nyertes pályázó munkáiból 2024 februárjában pop-up tárlatot rendezünk a B32 Galéria és Kultúrtérben.

III. Kik alkotják a szakmai zsűrit?

Bálványos Anna, a Ludwig Múzeum főmuzeulógusa, a Velencei Biennále Iroda koordinátora
Muladi Brigitta művészettörténész, a Ferenczy Múzeumi Centrum kurátora
Somosi Rita művészettörténész, a Budapest FotóFesztivál kurátora
Vizi Katalin, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ ügyvezető igazgatója
Horváth Dániel festőművész-művészpedagógus
Jurecskó László művészettörténész, műkereskedő, a MissionArt Galéria egyik tulajdonosa

IV. Mik a jelentkezés feltételei, és milyen fontos határidőket kell észben tartani?

A pályázatra jelentkezhet minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező képző- és iparművészeti felsőoktatásban résztvevő diák. A mentorprogramra határontúli magyar hallgatók is jelentkezhetnek. Egy hallgató csak egy pályaművet nyújthat be.
Kérjük, a jelentkezésnél a pályázók vegyék figyelembe, hogy a pályamű elkészítésére maximum 2 hét áll a rendelkezésükre!
A pályázat szervezői fenntartják a jogot, hogy a sértő-, uszító- vagy immobilis pályaműveket visszautasítsák.
A programra való jelentkezés határideje: 2023. február 28.
A jelentkezés linkje: https://forms.gle/ibr9eQePkaWvqpvFA
A pályázat időtartama: 2023. március – 2023. november
További információ a reflexiopalyazat@ujbuda.hu e-mail címen keresztül kérhető.