FÖLDESI Barnabás tárlatvezetése a Bábeltől keletre című kiállításán

Sok szeretettel várunk mindenkit november 9-én 18 órától a Karinthy Szalonban, ahol Földesi Barnabás beszél saját munkáiról és legfrissebb, Bábeltől keletre című kiállításáról. A találkozón lehetőség lesz a művészt kérdezni is. 

Földesi Barnabást (1980) újabban az absztrakció különböző iskoláinak a szintetizálása foglalkoztatja. A friss anyagon érződik az a lázas érdeklődés, amit egyrészt az új médium – az akritálok – felfedezése, másrészt az évekig érlelt és sűrített leit-motívumok felnagyítása okoz.

Absztrakciója, mely gesztusokkal, rombolással és felülírásokkal építkezik, a „heftige malerei” terminussal ragadható meg első ránézésre. A fokozott koloritú és váratlan fordulatokkal zsúfolt képek egy született expresszionistát mutatnak ugyan, a képek mégis több szálon kötődnek a hagyományhoz, előképekhez, melyekből nagy szabadsággal és asszociációs bátorsággal merít a festő.

A pop-artos színvilágú absztrakt motívumok számokkal, betűkkel és karaktertöredékekkel egészülnek ki, melyek eredeti jelentésüket elveszítve új értelmezési lehetőségeket kínálnak. A képek kompozíciójának hátterében ugyanakkor felsejlik a tájképszerűség is, ahol a festő korábbi periódusában készített barokk tájkép-parafrázisok anyagkezelési változatossága, a formai elemek bonyolult tagoltsága, a súlyos és levegős színek keretbe foglalása kézjegyként köszön vissza.

A kiállítás megtekinthető: 2023. november 17-ig a Karinthy Szalon nyitvatartási idejében (minden hétköznap 11-18 óra között)