Húsvét a Karinthy Szalonban

Az Újbudai Húsvét rendezvénysorozathoz a Karinthy Szalon három különleges eseménnyel kapcsolódik a nagyhéten. Március 25-én és 26-án egy-egy kultúrtörténeti előadást, március 27-én pedig egy ünnepi hangversenyt hallgathatnak meg az érdeklődők.

Március 25-én, hétfő este Antalffy Péter történész, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa tart nem mindennapi előadást Gyilkosság húsvétkor – A Mediciek elleni merénylet a reneszánsz Firenzében címmel. A bemutató keretében az előadó a történettudomány legújabb eredményeinek felvillantásával olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy kik szerették a híres Medici családot, és kik voltak a legnagyobb ellenfeleik? Kik akarták elűzni Cosimót és megölni Lorenzót? Valóban lehetett pápai felhatalmazással gyilkolni a húsvéti mise alatt? Mi lett az elkövetők és az összeesküvők sorsa? Hogyan változott meg Firenze a reneszánsz idején, és hogyan hatottak a Mediciek politikai küzdelmei a művészetre? Az egész reneszánsz családi vállalkozásnak indult? Milyen szerepet játszott az eseményekben Savonarola?

Március 26-án, kedden este Halász Rita író, művészettörténész a képzőművészet, a film és popkulturális feldolgozások segítségével vizsgálja meg, hogyan ábrázolták a halálból visszatért Lázárt és a halálon győzedelmeskedő Krisztust a középkortól egészen a kortárs művészetig.

Március 27-én, szerdán pedig a vizuális művészetek után a muzsikáé lesz a főszerep, ugyanis a Liszt Ferenc Kamarazenekar Vonósnégyesének előadását hallgathatják meg a zenekedvelők. A vonósnégyes tagjai (Tfirst Péter – hegedű, Hutás Gergely – hegedű, Németh-Izsák Ilona – brácsa, Kertész Ottó – cselló) a húsvét ünnepélyességét és a húsvéti népszokások játékosságát szeretnék megmutatni a választott zeneművekkel. A zenei programot rövid beszélgetés is kiegészíti, hogy a közönség jobban megismerhesse az elhangzó darabokat.

A rendezvényeink ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a szalonkarinthy@gmail.com címen lehet. A programok Újbuda Önkormányzata támogatásával valósulnak meg.