Különös táj a lelked – Maria B. Raunio festőművész kiállítása

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Maria B. Raunio Különös táj a lelked című kiállítására. A tárlatot 2024. április 16-án, kedden 18 órakor Kallós Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitja meg, a megnyitón közreműködik Clara Dent-Bogányi oboaművész.

Maria B. Raunio finn származású festőművész korábbi, a női lét legfontosabb szakaszait, stációit megörökítő alkotásai után az utóbbi pár évben a természeti tájat tette vizsgálata tárgyává. Tájképei egyfajta emlékképek, lélektájak, amelyekkel érzelmeket, lelkiállapotokat közvetít. Maria tájrészleteket visz a vászonra, amely motívumok egyre inkább absztrahálódnak, szinte feloldódnak a légies vagy vízszerű hatást keltő, foltszerű háttérben, a tájélmény adta hangulatot megidézve. Egyes képein növényi részletekre emlékeztető felületeket alakít ki a művész, ahol a formák már nem olyan konkrétak, inkább csak utalnak a természetben fellelhető alakzatokra, a nézőben különböző asszociációkat idézve. Utazásai mellett a finn táj és környezet, amelyben felnőtt, a mai napig jelentőséggel bír, vizuális kultúrájának meghatározó eleme.

„A természet szeretettel való, mélységes tanulmányozása megérzése annak a belső, meleg kapcsolódásnak, amely a külső természet és az ember lelke között van.” (Thorma János)

A kiállítás 2024. május 10-ig, a Karinthy Szalon nyitvatartási idejében (hétfőtől péntekig 12-18 óra között) látogatható.