Szemléletformáló, kísérletező és bensőséges volt nyári alkotóműhelyünk

A Karinthy Szalonban 2023. július 17-21. között, mindennap 9-13 óráig 12-16 éves gyermekek számára DIVAT ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁS címmel alkotóműhelyt rendeztünk. A tábort Bokányi Nóra és Módra Bettina textilművészek vezették, akik előzőleg úgy állították össze az öt nap programját, hogy a résztvevőknek lehetősége nyíljon megismerkedni és kísérletezni különféle textiles technikákkal és eljárásokkal, betekintést nyerve az öltözék- és mintatervezés folyamataiba. A táborba olyan gyerekeket vártunk, akiket érdekel a divat, ugyanakkor a fenntartható szemléletre is nyitottak. Az újrahasznosítás jegyében javarészt már meglévő anyagokból és eszközökkel dolgoztunk, ugyanakkor a tábor megvalósításához Újbuda Önkormányzatától is kaptunk támogatást, amit kreatív eszközök és kézműves kellékek beszerzésére fordítottunk.

A két textilművész vezette jó hangulatú alkotóműhelyen 8 gyermek vett részt, akik mindvégig lelkesen és elmélyülten dolgoztak. Az első nap reggele részben az ismerkedés jegyében telt, majd a kollázstechnika csínját-bínját sajátíthatták el a résztvevők (újságpapírokból készítettek kollázsokat). Ezt követően azt a feladatot kapták, hogy tervezzenek öltözékeket – különböző testalkatú – nőknek és férfiaknak egyaránt, színek, stílusok mentén. Kedden az ékszereké volt a főszerep. A gyerekek többféle technikával (csomózás, kötözés, fonás, varrás), hulladékanyagokból és kövek vagy termések felhasználásával készíthették el saját karkötőjüket, nyakláncukat, kitűzőjüket vagy épp kulcstartójukat. Azok, akiknek belefért az idejébe, még a pompom- és rojtkészítésbe is bepillantást nyerhettek.

A hét középső napján a nyomhagyásos technikával kísérleteztek a résztvevők különféle termések (pl. levelek), eltérő formájú eszközök segítségével. A nyomhagyásos eljárás és a papírszövés kombinálásából azután mindenki saját, egyedi mintalapokat hozhatott létre. Csütörtökön póló- és vászontáska tuning volt a program, a galaxisfestés lárhatóan nagy sikert aratott, volt, aki már másnap reggel az egyik frissen dekorált darabjával érkezett a táborba. Pénteken hulladékanyagokból kis szövőkeretek segítségével táskákat, mobiltartó tokokat szőhetett a társaság. A program lezárásaként áttekintettük az ötnapos alkotóműhely alatt született műveket, és a gyerekeknek lehetősége nyílt megosztani egymással az alkotómunkával kapcsolatos tapasztalataikat és megéléseiket.