TABLÓK – Krajcsovics Éva festőművész kiállítása

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Krajcsovics Éva festőművész TABLÓK című kiállítására 2022. október 18-án, kedden este 18 órára. A kiállítást Máthé Andrea esztéta, a kiállítás kurátora nyitja meg.

„A „színek extrém főszerepe”: röviden így is lehetne jellemezni Krajcsovics Éva Tablók című kiállítását, amelynek keretében kisméretű festményeiből mutat be válogatást. A tableau-k vagy táblaképek eredete a gótika időszakára vezethető vissza, amikor fatáblára festett – főként – oltárképet jelentett, amelyen különböző festmény(részlet)ek összeillesztése alakította ki a narrációra épülő teljes képet.  A tabló jelentése napjainkra kiszélesedett, többjelentésűvé vált, és Krajcsovics Éva vászonképei ebből a hagyományból a rész-egész elhelyezést, az összkép bemutatását elevenítették fel, absztrakt festményei pedig szín-narrációként is felfoghatóak.   

A befogadói szem számára egy ellentétes tromp l’oeil Krajcsovics Éva-festmények színeinek letisztultsága, sajátos törekvés a tiszta látás és láthatóság megteremtésére. A festő színekbe vetett hite és a festészetbe helyezett bizalma tükröződik ezeken a kisméretű festményeken. Egyszerre, szinkronban van jelen a színgazdagság és a színek visszafogottsága, a megmutatkozás és a visszahúzódás. Felfoghatóak úgy, hogy bár formailag a semmire utalnak, de nem a hiány értelmében, hanem a teljesség telítettségének értelmében, amelyet a színek teremtenek meg.

A színek a zenével szorosan összekapcsolódnak, és összefüggéseik felismerése nem mai eredetű, közös harmóniájuk kapcsolatát a reneszánsz kori Itáliában a zenei ütem és a matematikai arány­rendszer egyensúlyával állították párhuzamba. De Newton is foglalkozott a színek és a zene kapcsolatával: zenei skálához kapcsolt színkört alkotott meg. Ennek jegyében és a kiállítás képeihez illeszkedve a megnyitóján felhangzik Dukay Barnabás zeneszerző műve, amelyet Korb Vanessa ad elő hegedűn.” (Máthé Andrea)

A kiállítás megtekinthető: 2022. november 10-ig hétköznaponként 11-18 óráig