Titkos világom – Kiállítás Szikszay Béla rajzaiból

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Szikszay Béla Titkos világom című kiállítására. A tárlatot 2024. március 19-én, kedden 18 órakor Bellák Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitja meg.

A „Titkos világom” című kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria ny. könyvtárosának, Szikszay Bélának a rajzait mutatja be. Történelmi témák, s a 16-17. századi metszetek világa elevenedik meg ezeken a rajzokon, s ez valóban szó szerint értendő. A megelevenedés ugyanis nem más, mint e régi képek hőseinek – Balassi Bálintnak, Wesselényi Ferencnek, Esterházy Pálnak, Zrínyi Miklósnak és másoknak – kilépése saját korukból. A régi metszetek stílusában megalkotott rajzokon mindig van valami meghökkentő, újszerű, korban oda nem illő motívum, mozzanat, gesztus.

Szikszay Béla szereti az aprólékos, precíz ábrázolásokat, gondosan kivitelezett rajzaiban a korhűségre törekszik. Munkáit alapos történeti kutatás előzi meg. Szinte fel sem tűnik a mai nézőnek, hogy az eredeti metszetek történelmi alakjait kiemeli addigi környezetükből, hősi pózaikból és másféle, hétköznapi, szokatlan, esetleg abszurdnak tűnő helyzetekben ábrázolja őket. Néha a metszeteken látható eseményeket gondolja tovább. Előfordul, hogy 20. századi fotók szereplőit küldi vissza, időutazásra a 16-17. századba. Gyakran iróniával, de mindig szeretettel közelít témáihoz és hőseihez. Játékos és nagyon komoly művészet ez, játék a történelemmel és játék a stílusokkal.

A kiállítás 2024. április 12-ig, a Karinthy Szalon nyitvatartási idejében látogatható.