„Mindenki egyenlő esélyekkel indul” – interjú a REFLEXIÓ mentorpályázat szervezőivel

A REFLEXIÓ a B32 és a Karinthy Szalon közös képző-és iparművészeti mentorprogramja, ahová határon innen és túl, még február 28-ig pályázhatnak a felsőoktatás valamely művészeti képzésében résztvevő diákok. Kovács Gabi Pintér Sonját, a KözPont Kft. ügyvezetőjét és a B32 vezető kurátorát, valamint Mádl Jankát, a Karinthy Szalon kurátorát, a pályázat egyik ötletgazdáját kérdezte.

Hogyan kell elképzelni ezt a programot? Mikre reflektálhatnak majd a fiatalok?

Pintér Sonja: A Karinthy Szalonban, a B32, illetve a Trezor Galériában minden hónapban párhuzamosan egy-egy kiállításunk látogatható. A program keretében mindenekelőtt arra hívjuk a felsőoktatásban művészetet hallgató fiatalokat, hogy nézzék meg a tárlatainkat, majd az lesz a feladatuk, hogy egy általuk választott kiállításnak arra az elemére, motívumára reflektáljanak, amely őket a leginkább megszólította.

Mádl Janka: Reflektálhatnak az egész kiállítás témájára vagy a műveket összekötő gondolatiságra, de ugyanúgy kapcsolódhatnak egy-egy tetszőlegesen kiragadott alkotáshoz is, ami nekik személy szerint fontos.

Bármilyen technikával készülhetnek ezek a művek?

Mádl Janka: Igen, nagyon fontos pontja a mentorprogramnak, hogy nem szeretnénk megszabni az alkotás módját, sem technikailag, sem tartalmilag. Az ipar- és képzőművészet bármely ágában dolgozó művész jelentkezését örömmel fogadjuk, az általa választott alkotásra pedig szabadon, bármilyen eszközzel reflektálhat.

Pintér Sonja: A hangsúly azon van, hogy nem szeretnék megkötni, hogy például fotóra csak fotográfus reagáljon, egy textiltervezőt is megszólíthat egy kerámia, egy videóinstalláció vagy épp egy grafika – és fordítva. Az iparművészet és a képzőművészet keveredhet, vagyis nincsenek különválasztva a művészeti ágak, aminek – tapasztalataink szerint – a későbbi, közös gondolkodáson, együttműködésen alapuló kreatív projektek szempontjából nagy jelentősége lehet. Tehát itt az átjárhatóság elsődleges.

A mentorprogram a szakmai integrációt is segítheti.

Mádl Janka: Amikor tavaly nyáron Kegyes Zoltán kollégámmal megálmodtuk ezt a programot, abból indultunk ki, hogy a B32 és a Karinthy Szalon kiváló művészekkel ápol régi, jó és értékes – szakmai, sokszor baráti – kapcsolatot. Ugyanakkor érdemes volna a pályájuk legelején álló alkotókra is odafigyelni, és az ő figyelmüket is a mi szakmai programunkra irányítani. Egyik elsődleges célunk a projekttel, hogy az általunk elért szakmai közönség látóterébe is bekerüljenek a tehetséges képző- és iparművész hallgatók, máshogy fogalmazva: hogy támogathassuk a pályakezdők felsőoktatási rendszeren kívüli művészeti környezetben való megjelenését, megkönnyítsük szakmai beilleszkedésüket. Talán azt is fontos kiemelni, hogy a REFLEXIÓ-ra határon túli intézmények hallgatóinak a jelentkezését is várjuk. Még néhány nap hátravan a jelentkezési határidőig, de már most 9 egyetem közel 90 hallgatója nevezett be a programba. Örömteli, hogy ilyen nagy az érdeklődés az alkotók részéről, ebből is látszik, milyen nagy szükség van az efféle kezdeményezésekre.

Pintér Sonja: A program lehetőséget nyújt arra, hogy a pályakezdő fiatalok az egyetemi színtérről kitekintve, egy szakmailag is komoly figyelmet kapó fórumon méressék meg magukat. A bemutatkozás szempontjából meg kell említeni, hogy a mentorprogram zárultával a tizenöt legjobb pályázó a B32-ben egy közös pop-up kiállításon vehet részt, tehát a fiataloknak megvan az esélyük arra is, hogy – akár első – kiállítási tapasztalattal gazdagodhassanak. Bízunk benne és tervezzük, hogy a mentorprogram ideje alatt sikerül együttműködő partnereket, szakmai támogatókat szereznünk, és a kiemelkedő pályaművekkel előrukkoló alkotókat a kiállítás lehetősége mellett más módon, akár művészellátós kuponokkal és múzeumi belépőjegyekkel is jutalmazhatunk.

Hogyan zajlik a válogatás?

Pintér Sonja: Egy évig tart a mentorprogram, mely során folyamatosan futnak be az egyes kiállításokra reflektáló alkotások, ezeket nagyon komolyan dokumentáljuk. Azon túl, hogy a legjobb tizenöt alkotást jövő év elején kiállítjuk a B32 Galériában, a program közben születő minden művet bemutatunk online felületeinken is. Így egyik pályázó alkotása sem fog homályban maradni, az is kiemelt elképzelésünk ugyanis, hogy munkáikon keresztül láthatóvá váljanak a fiatalok.

Mádl Janka: Mindenki egyenlő esélyekkel indul, a független, hattagú zsűri 2023 decemberében, előre meghatározott értékelő szempontok alapján bírálja el a beküldött pályaműveket. Bálványos Anna, a Ludwig Múzeum főmuzeulógusa, a Velencei Biennále Iroda koordinátora, German Kinga művészettörténész, a MOME Elméleti Intézetének oktatója, Somosi Rita művészettörténész, a Budapest FotóFesztivál kurátora, Vizi Katalin, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ ügyvezető igazgatója, Horváth Dániel festőművész-művészpedagógus és Jurecskó László művészettörténész, műkereskedő, a MissionArt Galéria egyik tulajdonosa alkotják a szakmai csapatot, tehát komoly megmérettetésben részesülnek a befutott műalkotások.

Miért gondoltátok, hogy egy ilyen típusú mentorprogram mellé kell állnotok?

Pintér Sonja: Nem is mellé álltunk, inkább úgy fogalmaznék, hogy célt állítottunk magunk elé, melyhez ezt a mentorprogramot hívtuk segítségül, főként azért, hogy a fiatalok minél inkább bekerüljenek a szakmai vérkeringésbe. Sokszor jönnek gimnáziumi osztályok a galériáinkba tárlatvezetésre, de ezt a mentorprogramot kimondottan egyetemistáknak és művészeti egyetemek hallgatóinak szántuk.

Úgy tűnik akkor, hogy ez egy hiánypótló projekt.

Mádl Janka: Szerintem abszolút kuriózum a program, ami több szinten is párbeszédet kezdeményezhet a művészeti színtér szereplői között. Vegyük csak a legegyszerűbb reakciót vagy interakciót: a kiállító művészeknek is érdekes lehet ránézni arra, hogy egy pályakezdő művész az ő munkájuknak mely részletéhez, milyen kérdésfeltevéssel, milyen eszközökkel tud kapcsolódni. A programban résztvevőknek szerintem fontos szem előtt tartaniuk, hogy ez nem egy kötelező egyetemi feladat, amit teljesíteni kell. A mentorprogrammal szeretnénk a pályázókat önálló döntésre, gondolkodásra és alkotásra is sarkallni.

A REFLEXIÓ részletes pályázati kiírása itt olvasható: https://karinthyszalon.hu/reflexio-mentorpaalyazat/

Jelentkezés: https://forms.gle/ibr9eQePkaWvqpvFA

Jelentkezési határidő: 2023. február 28.